Vierailijat

sunnuntai 23. maaliskuuta 2014

Kyykäärmeen pureman hoito pula-aikana - Vodkalla


Mummovainaatani oli sota-aikana purrut kyykäärme takapuoleen. Tapahtuma sai alkunsa kun nuori parikymmpinen silloinen äiti oli käynyt pellon reunaan laskemaan vettä ja kuinka ollakkaan oli kyykäärme puraissut takapuoleen. Tämä siis tapahtui sota-aikana ja ukki oli sodassa itänaapuria kurittamassa, joten itse piti polkupyörällä mennä noin 5-6 km päähän lääkäriin. Tuohon aikaan kaikesta oli pulaa ja lääkäri antoi hänelle 2 dl viinaa. Merkistä ei ole tietoa, mutta lääkärin nimi kyllä muistettiin. Mummoni ei ollut koskaan ennen alkoholituotteita nauttinut, joten paluumatkalla ei tiellä oikein pysynyt.
Tarinan kuulin omalta isältä 2000 luvulla mummoni jo siirryttyä tuonpuoleiseen.


Pihalleni ekysynyt kyykäärme, jota ruokin kesällä pienillä sammakoilla ja syyskuussa päästin naapurin metsään jaloittelemaan. Kuvaushetkellä kukkaruukussa, mutta vietti kesän akvaariosta tehdyssä terrariossa.


Asia jäi askarruttamaan mieltäni ja myöhemmin olen asiasta eri tahoilta aina tilanteen tullen kysellyt. Minulle on selvitetty, että kyykäärmeen myrkky joko käyttäytyy tai muuttuu vähän samanlaiseksi kuin muurhaishappo elimistössä. 

Muurahaishappo on myrkyllistä ja poistuu hitaasti elimistöstä, koska maksa ei pysty tätä käsittelemään. Se vahingoittaa silmän verisuonia, aiheuttaa asidoosin eli veren happamuuden, joka pystyy pysäyttämään hengityksen. Myrkytystä voidaan hoitaa etanolilla eli alkoholilla, joka syrjäyttää tai imeytyy myrkkyyn elimistössä. Tällöin kyyn myrkky ehtii poistua elimistöstä virtsan mukana, ennenkuin se ehtii muuttua myrkylliseksi muurahaishapoksi.

En tiedä onko tämä teksti mitenkään selkokielinen, mutta yritin ainakin. Jos on asiasta parempaa tietoa, niin kommentoitaa vapaasti. 

Nuoren kyyn purema on yleensä vaarallisempi kuin vanhemman, koska ne eivät vielä osaa säännöstellä myrkyn määrää. Kyyn purema saattaa myös olla vaaraton jos myrkkyrauhanen on tyhjä, kuten juuri metsästyksen jälkeen tai jos käärme säännöstelee pistoa pelotteluun. Pistoskohdan kova polte antaa viitteitä myrkyn määrästä. Jos ei poltetta juuri tunnu, voi olla ettei myrkkyä välttämättä ole jotunut elimistöön. Tämä ei kuitenkaan poista lääkärissä käynnin tarvetta. 


Jos kyy puree, kannattaa aina hankkiutua lääkäriin. Vaikka kännissä olisikin.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti