Vierailijat

torstai 27. marraskuuta 2014

Grillaamista Portugalilaisella pyörivävarras grillillä

Olen työni puolesta matkustellut viime vuosina aika paljon Portugalissa. Joten maa on tullut tavallaan aika tutuksi. Tässä maassa on muutama asia jotka arvostan todella korkealle, kuten appelsiinit, punaviini ja grilliruoka. Mielestäni juuri Portugalissa appelsiinit ovat maailman parhaita, makeita ja mehukkaita. Punaviinit ovat myös todella hyviä ja paikanpäällä varsin halpoja. Sitten Portugalin grilliruoka, voi pojat. Se on aivan uskomattoman herkullista ja varmaan just sen takia yhtä epäterveellistä. Suomessa en ole missään tavannut edes lähelle vastaavia grilliravintoloita, ei vain ole osunut kohdalle.

Nykyisin minulla on jo traditiona tietyt ravintolat jotka kierrän aina kun käyn visiitillä Penichessä. Yksi niistä on Churresqeria Penichen Ferrelissä, Sitten toinen hyvä paikka on niin sanottu "Meetmaraton" keskellä vuoristoa Caldas de Rainhan itäpuolella, tänne mennään, jos aikani siihen riittää. Sinne on matkaa Penichestä tuollaiset 30+ km, joten ei joka reissulla ehdi. "Meetmaratoniin" kannattaa myös soittaa ensin löytyykö vapaita pöytiä. Paikka kun tuppaa olemaan aina tupaten täynnä, eikä siellä välttämättä ole sitä vapaata pöytää saatavilla. Aika erikoista sillä ravintola on keskellä "ei yhtään mitään". Ehkä se kertoo jotain ruoan laadusta.

En ota sen enempää kantaa kumpi on parempi kaasu vai puuhiili, mutta  Portugalissa grillaaminen tapahtuu aina puuhiilillä. Rautakaupoissa myydään tällaisia pyörivävarras grillejä ihan joka puolella. Suomessa taas tällaisia grillejä en ole nähnyt missään myytävän. Hinnat Portugalissa on pataraudasta valmistetuilla on noin 75€ ylöspäin ja rosterimallit 200€ ylöspäin. Tällaisen pyöritettävän grillivartaan etu on, ettei lihaa oikein saa poltettua yhdeltä puolelta kun grillattava on niin helppo pyöräyttää ympäri joko manuaalisesti tai sitten sähkö pyörityksellä. Eikä nämä hinnat ole kovin ihmeellisiä jos niitä verrataan vaikka Weberin kaasu grilleihin.

Suosikkejani on grillattu kana ja possun kylkiribsit. Nämä ribsit ovat meillä kotona kovassa suosiossa ja niitä syödään ihan viikottain aina kun kelit pihalla sen sallii. Lauantaina 1.11.2014 viimeksi.
Toin ensimmäisen tällaisen grillin suomeen vuonna 2012 itselleni. Sitten vuonna 2014 erään palletin mukana muutamia ylimääräisiä lähinnä kavereille ja sukulaisille. Nekun ovat joutuneet tämän grilli propaganda uhriksi meillä vieraillessaan. Nämä meillä olevat grillit on tehty pataraudasta eli tavallisesta grillihiiliteräksestä.

Pyörivävarras grilli ladattu kahdella vartaalla possun kylkiribseillä. Itse grillin ulkokuori ei ole kovin erikoinen.
Tällainen halpamalli toimitettiin kahdella erityyppisellä ritilällä, toisessa on yksi pyörivävarras halsteri ja toinen on täysleveä ritilä. Ostin itselleni erikseen toisen tällaisen pyörivävartaan rautakaupasta, maksoi alle 10€. Laite on hyvin yksinkertainen.  Itse grillinpöytä tehtiin uppotukeista tehdystä puutavarasta ja tiilet ladoin siihen alapuolelle perunakellarista yli jääneistä tiilistä. Ne siinä ympärillä antavat suojaa tuulelta sekä grillin kuumuudelta. Laite on pelittänyt todella hyvin.
Grillissä on kolme korkeussäätöä sekä välitön ulosveto mahdollisuus vaikkapa rasvapalon sattuessa, näin toimien et saa ruokaasi sitä nokimakua. Jos tätä vertaa mihin tahansa "pallogrilliin jossa ei ole juuri mitään tehtävissä rasvapalon sattuessa, on tällainen pyörivävarras aivan omassa luokassa. Grillin olen omistanut vuodesta 2012 lähtien ja se on kolmen vuoden kovan käytön jälkeen edelleen hyvässä toimivassa kunnossa.


Vartaita voidaan pyörittää puukahvasta veivaamalla ja jättää eri asentoihin


Grilliribsit tai kylkipalat.
Ensin olen poistanut näistä kalvot sisäpuolelta. Tällöin marinadi imeytyy siihen sen verran paremmin että kun kerran kokeilee niin eron kyllä huomaa. Kts Youtube video kalvon poistamisestaCitymarketista olen ostellut hintaan 7,90€/ kg (viimevuonna 2015 jo 10€/kg)  maustamattomia grillikylkipaloja. Nämä kylkipalat ovat n. 40-50cm pitkiä pötkylöitä, jotka laitoin puolesta välistä poikki. Näin ne mahtui paremmin tuohon parillaan. Sen jälkeen Moralla irrotin nuo kalvot, olisi ne voinut irroittaa ensinkin mutta unphdin. Grillihiilipussin kyljestä otin palan paperia ja sillä sai näistä kalvoista hyvän otteen. Kalvot lähtee helposti. Joistain kalvot ovat jo irronneet, ja joistain irtoaa ainaostaan hyvin ohut kalvo. Pääasia on poistaa ne mahdollisimman hyvin, työ on vaivan arvoinen. En tiedä olisiko tämä itse asiassa se suurin salaisuus hyvien ribsien aikaan saamiseksi.

Kalvon poisto vetämällä

Näistä kuvan grillikyljistä on kalvot poistettu
Marinadina olen käyttänyt vaimoltani saamaa yksinkertaista salaista reseptiä eli Kikkomanin soijakastiketta. Tähän on sekoitettu tuoretta valkosipulia tietysti maun mukaan. Suolaa ei tarvitse lisätä, koska Kikkomanissa sitä on ihan riittävästi. Tarvittaessa sitä voi suolamyllystä lisätä tarjoilun aikana. En tiedä mistä tämä hankala marinadi resepti on peräisin, mutta lopputulos on ollut aina kaikkien mieleen. Lihan olen laittanut isoon kulhoon yksi kerrallaan samalla valellen niitä Kikkomanin soija kastikkeella niin että ribsit on voideltu joka puolelta. Seuraavaksi murskattu valkosipuli hierotaan tasaisesti kaikille lihapinnoille. Annettu olla muutamasta tunnista ihan vaan 10 minuuttiin. Mitä pitempään sen parempi tietysti. Luulisin....

Pyöritettävät grilli vartaat hiilloksella puhdistumassa.
Varsinaiset grillivartaat olen puhdistanut tulessa samalla kun olen sytyttänyt hiilet. Lopuksi kun vanhat grillausjätteet on poltettu pois, sitten harjaus, puhdistus vanhalla T-paidalla ja öljyäminen.

Kuvan vasemman reunan lasissa ei ole Kikkomania
Puhdistetut Grilliparillat valmiina rasvattaviksi, rasvaksi käy mikä vaan ruoanlaittoon soveltuva öljy, luulisin. Moottoriöljyä en ole kokeillut. Vähän öljyä talouspaperille tai sille vanhalle T-paidan nurkkaan ja siitä ritilän sisäpuoleinen voitelu. Tämä myös puhdistaa vähän lisää grilli parilaa.

Grillaus käyntiin

Grillaamisen olen aloittanut aina luupuoli alaspäin.  Puolta jotuu kääntää useampaan kertaan. Mitä useammin, sitä parempi lopputulosa. mitä enempi saa rasvaa irroitettua ja siinä itsessään pyöriteltyä, sitä parempi lopputulos.

Tältä ne näyttää hetken kuluttua
Tämä resepti hakkaa mennen tullen uunissa tehdyt ribsit!! Vaikka itse niin väitänkin. ;)

Kanasta tulee samaan tyyliin rapeanahkaista hyvänmakuista. Kokonainen kana laitetaan kerralla yhteen parillaan ja sitten vaan pyörittelemään. Pyöritys tapahtuu tietysti puolikierrosta kerralla tyyliin, mutta siten että kana "miten se nyt sanotaan" marinoidaan samalla omissa rasvoissa. Jonka jälkeen lukitaan grilli vähäksi aikaa ja hetken kuluttua sama uusiksi. Itse olen laittanut aina kanan paksumman elin rintapään grilliin sisälle päin ja aloittanut kanan vatsapuoli alaspäin, missä ne luutkin ovat. Kypsyy näin tasaisemmin. Kana voi siis grillata ihan ilman marinointiakin, Vähän karketa suolaa olen ripotellut pintaan grillamisen aikana suolamyllystä.


Lisää Grilliribsien valmistuksesta suomeksi, ihan hyvä artikkeli.