Vierailijat

sunnuntai 13. syyskuuta 2015

Uusi Sukeltajan valaisin Zaurac

Minuun otti yhteyttä henkilöt yrityksestä http://www.5watts.fi/   Oystä. Heillä olisi uusi mullistava valaisin myös sukeltajille. Tätä lamppua toimitetaan pääasiassa armeijoille, kaivosteollisuudelle ja Offshore aluksille, sekä muille ammattilaisille erittäin vaativaan käyttöön. Tarjolla ei ole mikään halpa kiinalainen tuote, -eikä tule.

Menin kutsuttuna kavereitten toimistolle, joka sijaitsee vain muutaman sadan metrin päässä omasta AW-Energyn toimistoltamme. Kahvia kuppiin ja kuuntelemaan teknistä tietoa kavereitten valaisimesta. Yritys on alle 1 vuoden tuonut tuotettaan markkinoille ja muutenkin uuden puoleinen StartUp yritys. Heillä on hyvän oloinen ja näköinen Ledi valaisin. Erikoista valaisimessa on sen ilmassa leijuvien partikkeleiden läpäisykyky, sama ilmiö sameassa vedessä. Tällaista ei taida olla ennen tehty. Tai minä en ainakaan ole sellaisesta kuullut.  Normaalisti sameassa vedessä kirkas valo sokaisee entistä pahemmin vähän samaan malliin kuin autolla ajaisi pitkillä kovassa lumisateessa tai sumussa. Toinen ongelma varsinkin sukellusvalaisimissa on liian kirkas keskipiste. Tällöin keskellä liian kirkasta ja reunat ovat aina pimeitä. Tästä syystä olen itse aina suosinut vähemmän kirkkaita valaisimia, silloin erottaa vähän sen valaisimen ympäriltäkin jotain.

Nyt tässä olisi sellainen lamppu, joka antaa tasaisen valon ja joka läpäisee mutaisen veden huomattavasti aikaisempaa paremmin. Tämä siis perustuu valoaallon pituuteen. Loput selostuksesta menikin jo yli ymmärrykseni, jolloin tarkka tekninen selitys alkoi hitaasti kadota tajunnastani ja mieleni alkoi painua pinnan alle tutkimaan hylkyjä pimennoissa tälläisella valaisimella. Tällä voisi saada aivan mahtavia ennennäkemättömiä vedenalaisia kuvia tai videota... vaikka ROVilla.

Tämä kuva on poikien nettisivuilta, josta myöhemmin keräsin tätä teknistä tietoa

Lamppu toimii 10-30v jännitteellä ja teknisillä sivuilla luvataan 20m vedenkestoa, mutta kahvipöydässä sanottiin sen kestävän jopa 1km syvyyttä meressä ja sivut tullaan korjaamaan. Nyt sitä markkinoidaan pääsääntöisesti ulkomaille.
Valaisinta myydään ilman mitään virtalähteitä tai akkukoteloita.
Jos jollain on ylimääräinen 12v kotelo. Voisi siihen helposti kytkeä tällaisen valaisimen, niitä myydään toistaiseksi vain pelkkää  4 polttimon lamppua, joka näkyy kuvassa. Kaikki valaisimet on sarjanumeroitu ja niissä on 5vuoden takuu.

Tässä perus valaisimessa on paljon ylimääräistä juuri jäähdytystä varten, mutta varsinaisessa sukellusversiossa ne on otettu pois  tarpeettomina, sekä polttimoita ollaan vähentämässä joko 1-2 kappaleeseen. Itse olisin 1 polttimon kannalla. Joka tulisi suoraan AGA maskiin kiinni ja ehdotinkin että tekisivät AGA maskiin sovelluksen jolloin niitä saisi myytyä ympäri maailmaa todella paljon. Mutta varmaan joku  muukin ratkaisu olisi kiva. Tällaisen sukellusvalaisimen hintaakin saadaan todennäköisesti huomattavasti pienemmäksi. Ottakaa lukijat ihmeessä yhteyttä valmistajaan jos jollain olisi joku hyvä ehdotus. Näitä sukellusvalaisimia aletaan vasta suunnittelemaan. Joten sen suhteen nyt tai ei koskaan...

Tässä poikien tekemä tuore savutesti, jos ihan rehellinen olen, niin ehkä tuossa on jotain perää. Sain lampun koekäyttöön ja kunhan saan patterikotelon ja käsikahvan viritettyä siihen. Niin ehkä voin kirjoittaa ensikokemuksistani tänne lisää. Tosin kaipaisin sitä mallia, joka jättää kädet vapaiksi.Lampun muita etuja on tietysti pieni virrankulutus
Painoa valaisimella on 0,8kg, mutta kun sukelluskättöön tulevassa mallissa otetaan nuo ylimääräiset jäähdytysritilät pois, paino putoaa muutamaan sataan grammaan. Samoin mielestäni ehkä nuo 4 tehokasta lediä voivat olla jopa tarpeettoman paljon??? Minulle riittäisi yksi, mutta tiedän että valokuvaajat tuskin haluavat pudottaa yhtään pois.
//rk