Palasin muutamapäivä sitten Portugalista ja sain juuri duuni raportin valmiiksi. Joten voin yhtä hyvin kirjoittaa retkestä jotain tännekin.
Vähän AW-Enery Oy-stä
AW-Energy Oy:llä on laitteisto Portugalin Penichessä joka on ollut siellä muutamaan otteeseen paikalliseen kantaverkkoon kytkettynä. Laite tekee oikeasti sähköä aaltoliikkeestä, ja toimii hyvin. Mutta koska kyseessä on demolaite, tehdään siihen jatkuvasti pieniä parannuksia ja huoltotöitä. Täällä Portugalissa minun toimenkuvaani kuuluu hankkia sukeltajat, kouluttaa niitä tekemään kyseisen laitteen nosto- ja upotustyöt ja paljon muita vedenalaisia toimintoja, sekä vastata muusta meidän saitin merialueella tapahtuvista operatiivisista töistä.
Waveroller onnistuneen koe-uptuksen jälkeen. Aamusumu loi kevyen salaperäistä tunnelmaa, jonka Portugalin lehdistökin aikanaan noteerasi (v. 2012). |
Vaimoni, sekä poikani Artur ja tyttäreni Stella seuraamassa koeupotusta Penichen satamassa (2012) |
Edesmennyt talvi on ollut myrskyisin Penichessä miesmuistiin ja myrskytuhoja on edelleen valtava määrä korjaamatta. Hiekat ovat hiekkarannoilta kadonneet ja paikoissa missä kalastajat ovat vetäneet veneensä veteen hiekan päältä, on rosoinen kalliopohja vastassa. Jotta kalastajat saisivat veneensä veteen on kaivinkoneilla yritetty saada jonkun näköistä latua aikaan. Waveroller on ollut telakalla odottelemassa uutta "siipeä" jonka energian kaappauskyky pitäisi olla taas ihan uudella tasolla. Vähän kuin Formula 1:ssä. Jatkuvaa säätöä tehojen lisäämiseksi.
Kovan talven takia emme ole päässeet aikaisemmin merelle ja nyt avautui pitästä aikaan niinsanottu "Weatehr Window" eli sääikkuna, joka mahdollisti merelle pääsyn. Merellä piti kaivaa esiin kaapeli, tarkistaa ankkurointi ja tuoda merimerkit rannalle huoltoon. Kalustona meillä oli 2 kumivenettä ja yksi kalastusalus, jolla oli tarkoitus tuoda merimerkit rantaan irrotuksen jälkeen. Kumiveneistä meidän piti kahdella mammutti pumpulla poistaa hiekka kaapelin päältä ja varmistaa kiinnitykset. Sukellus syvyys on "low tide" aikaan n. 13m ja high tide +3m.
Meillä käytössä oleva "Mammuttipumppu" tai "Air lift pump" on 100mm halkaisija teräspuki, pituutta metrin verran. Johon pumpataan kompressorilla ilmaa. Putken ollessa vedenalla kuplat alkavat nousta ylöspäin ja putken sisällä syntyy valtava imu. Tällä yksinertaisella metodilla sitten suoritetaan maansiirtotöitä veden alla. Eli poistetaan hiekkaa joistain tietyistä paikoista..
Joustava putki on 15m mittainen, Metalliosaan on lisäksi kiinnitetty 2x4kg lyijypainot rauhoittamaan laitteiston käyttäytymistä. Tämä nimittäin tempoilee käsissä kuin villivarsa. |
Merelle lähdettiin perjantaina ja alettiin imuroimaan hiekkaa kaapelin päältä. Tässä mammuttipumpussa on sellainenkin piirre, että jos sitä syöttää liian kovaa hiekkaan. Se menee tukkoon. Tällöin putki täyttyy ilmasta ja silloin laite lähtee raketin tavoin kohti pintaa. Siellä se ns röyhtäisee ja tulee pommin lailla painavampi pää edellä takaisin. Tällöin ei pidä olla alapuolella tai sattuu, vaan yleensä uidaan vauhdilla vaikka vähän kauemmas. Tuo teräsosa kun sattuu aikalailla osuessaan mihin vaan.
Kuten mainitsin oli hiekka siirtynyt rannoilta jonnekin, valitettavasti tällä kertaa merelle päin sinne missä meidän laitetta pidetään. Kaivoimme yhdessä päivässä 5m syvän kraaterin, jonka halkaisija oli arviolta yli 10m. Ennenkuin päästiin kaapeliin käsiksi. Valitettavasti seuraavana päivänä oli kraateri suurimmaksi osaksi täyttynyt, yllätyksekseni ei kuitenkaan mitenkään älyttömän paljon laitoja myöten, jota olin pelännyt. Hommaa jatkettiin ja lopuksi kiinnitettiin 2T nostosäkit kaapeliin, joka saatiin esiin. Näiden nostosäkkien avustuksella kaapelia vedettiin hiekasta esille. Lopulta kaapelinpää jätettiin pohjalle tulevia muutostöitä odottelemaan. Mutta olipahan merikaapeli tiukassa.
2tonnin nostosäkit veneen pohjalla valmiina käyttöön |
Pullojen täyttöä Lauantai aamulla klo 9.00, 8 pulloa kerralla. |
Merimerkit irroitettiin Lauantaina ja vietiin satamaan huoltoon. Niissä oli valtavat määrät sinisimpukoita. Itse poijut ovat lasikuitua ja kalastusaluksen kapteeni ja omistaja keräsi varmaan 30kg tätä herkkua kotiin vietäväksi. Samoin sukeltajat keräilivät näitä poijun rungosta. Väitetään että metallia vasten kasvaessaan sinisimpukka muuttuu myrkylliseksi ja saattaa halvaannuttaa ihmisen, joten minä jätin väliin kunnes asiasta on parempaa tietoa tarjolla.
Paikallinen ammattisukeltaja Loitokarin kuivapuvulla. Rapsuttelee simpukoita irti sakkelin ympäriltä. |
Pieni ja näppärä työvene mihin vaan Zodiac MK V + 2 kpl 2Ton "totalclosed" nostosäkkejä. Veneen pituus 5,85m. Varustettu yhdellä käsiohjattavalla 50hp Honda. |
Nostosäkkiä vedenalla täytettäessä on noudatettava suurta varovaisuutta, näillä kun on tapana pohjaimun vaikutuksen loputtua nostettavasta esineestä ampaista pintaan raketinlailla. Ja jos siihen kyytiin pääsee mukaan, ei se tee hyvää esim keuhkoille. Säkeissä on ylipaine venttiilit joiden pitäisi estää säkkiä räjähtämästä vaikka säkki irtoaisikin kiinnityksestä. Kyseessä on siis yhtäkkiset ei niin rauhalliset liikkeet ja aina kun liike alkaa on kyseessä tonnien voimat, joita ei voi napin painalluksella pysäyttää.
Meidän merimerkeissä oli useiden satojen kilojen painosta sinisimpukoita. Kuvassa toinen poiju puhdistettuna ja toisessa vielä roikkuu simpukoita. |
Sinisimpukat kasvaa täällä todella isoiksi. Yhdessä vuodessa ne kasvavat jopa n. 10-15cm kokoisiksi. Portugalissa pitäisi olla Euroopan parhaat vedet sinisimpukoiden kasvattamiseen, mutta simpukan kasvatusta ei täällä Portugalissa juurikaan tehdä.
Jos tällaiset jutut kiinnostaa, niin paina ihmeessä tuosta alapuolelta tuota g+ nappulaa!! Siitä saa kummasti energiaa kirjoittaa lisää...
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti