Nykyisin minulla on jo traditiona tietyt ravintolat jotka kierrän aina kun käyn visiitillä Penichessä. Yksi niistä on Churresqeria Penichen Ferrelissä, Sitten toinen hyvä paikka on niin sanottu "Meetmaraton" keskellä vuoristoa Caldas de Rainhan itäpuolella, tänne mennään, jos aikani siihen riittää. Sinne on matkaa Penichestä tuollaiset 30+ km, joten ei joka reissulla ehdi. "Meetmaratoniin" kannattaa myös soittaa ensin löytyykö vapaita pöytiä. Paikka kun tuppaa olemaan aina tupaten täynnä, eikä siellä välttämättä ole sitä vapaata pöytää saatavilla. Aika erikoista sillä ravintola on keskellä "ei yhtään mitään". Ehkä se kertoo jotain ruoan laadusta.
En ota sen enempää kantaa kumpi on parempi kaasu vai puuhiili, mutta Portugalissa grillaaminen tapahtuu aina puuhiilillä. Rautakaupoissa myydään tällaisia pyörivävarras grillejä ihan joka puolella. Suomessa taas tällaisia grillejä en ole nähnyt missään myytävän. Hinnat Portugalissa on pataraudasta valmistetuilla on noin 75€ ylöspäin ja rosterimallit 200€ ylöspäin. Tällaisen pyöritettävän grillivartaan etu on, ettei lihaa oikein saa poltettua yhdeltä puolelta kun grillattava on niin helppo pyöräyttää ympäri joko manuaalisesti tai sitten sähkö pyörityksellä. Eikä nämä hinnat ole kovin ihmeellisiä jos niitä verrataan vaikka Weberin kaasu grilleihin.
Suosikkejani on grillattu kana ja possun kylkiribsit. Nämä ribsit ovat meillä kotona kovassa suosiossa ja niitä syödään ihan viikottain aina kun kelit pihalla sen sallii. Lauantaina 1.11.2014 viimeksi.
Toin ensimmäisen tällaisen grillin suomeen vuonna 2012 itselleni. Sitten vuonna 2014 erään palletin mukana muutamia ylimääräisiä lähinnä kavereille ja sukulaisille. Nekun ovat joutuneet tämän grilli propaganda uhriksi meillä vieraillessaan. Nämä meillä olevat grillit on tehty pataraudasta eli tavallisesta grillihiiliteräksestä.
Pyörivävarras grilli ladattu kahdella vartaalla possun kylkiribseillä. Itse grillin ulkokuori ei ole kovin erikoinen. |
Grillissä on kolme korkeussäätöä sekä välitön ulosveto mahdollisuus vaikkapa rasvapalon sattuessa, näin toimien et saa ruokaasi sitä nokimakua. Jos tätä vertaa mihin tahansa "pallogrilliin jossa ei ole juuri mitään tehtävissä rasvapalon sattuessa, on tällainen pyörivävarras aivan omassa luokassa. Grillin olen omistanut vuodesta 2012 lähtien ja se on kolmen vuoden kovan käytön jälkeen edelleen hyvässä toimivassa kunnossa.
Vartaita voidaan pyörittää puukahvasta veivaamalla ja jättää eri asentoihin |
Grilliribsit tai kylkipalat.
Ensin olen poistanut näistä kalvot sisäpuolelta. Tällöin marinadi imeytyy siihen sen verran paremmin että kun kerran kokeilee niin eron kyllä huomaa. Kts Youtube video kalvon poistamisesta
Citymarketista olen ostellut hintaan 7,90€/ kg (viimevuonna 2015 jo 10€/kg) maustamattomia grillikylkipaloja. Nämä kylkipalat ovat n. 40-50cm pitkiä pötkylöitä, jotka laitoin puolesta välistä poikki. Näin ne mahtui paremmin tuohon parillaan. Sen jälkeen Moralla irrotin nuo kalvot, olisi ne voinut irroittaa ensinkin mutta unphdin. Grillihiilipussin kyljestä otin palan paperia ja sillä sai näistä kalvoista hyvän otteen. Kalvot lähtee helposti. Joistain kalvot ovat jo irronneet, ja joistain irtoaa ainaostaan hyvin ohut kalvo. Pääasia on poistaa ne mahdollisimman hyvin, työ on vaivan arvoinen. En tiedä olisiko tämä itse asiassa se suurin salaisuus hyvien ribsien aikaan saamiseksi.
Kalvon poisto vetämällä |
Näistä kuvan grillikyljistä on kalvot poistettu |
Pyöritettävät grilli vartaat hiilloksella puhdistumassa. |
Kuvan vasemman reunan lasissa ei ole Kikkomania |
Puhdistetut Grilliparillat valmiina rasvattaviksi, rasvaksi käy mikä vaan ruoanlaittoon soveltuva öljy, luulisin. Moottoriöljyä en ole kokeillut. Vähän öljyä talouspaperille tai sille vanhalle T-paidan nurkkaan ja siitä ritilän sisäpuoleinen voitelu. Tämä myös puhdistaa vähän lisää grilli parilaa.
Grillaus käyntiin |
Tältä ne näyttää hetken kuluttua |
Kanasta tulee samaan tyyliin rapeanahkaista hyvänmakuista. Kokonainen kana laitetaan kerralla yhteen parillaan ja sitten vaan pyörittelemään. Pyöritys tapahtuu tietysti puolikierrosta kerralla tyyliin, mutta siten että kana "miten se nyt sanotaan" marinoidaan samalla omissa rasvoissa. Jonka jälkeen lukitaan grilli vähäksi aikaa ja hetken kuluttua sama uusiksi. Itse olen laittanut aina kanan paksumman elin rintapään grilliin sisälle päin ja aloittanut kanan vatsapuoli alaspäin, missä ne luutkin ovat. Kypsyy näin tasaisemmin. Kana voi siis grillata ihan ilman marinointiakin, Vähän karketa suolaa olen ripotellut pintaan grillamisen aikana suolamyllystä.
Lisää Grilliribsien valmistuksesta suomeksi, ihan hyvä artikkeli.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti